Układ przestrzenny kuchni

Od czasów najdawniejszych miejsce przygotowania posiłków było ośrodkiem mieszkania, do którego później dobudowywano inne pomieszczenia. Kuchnia przechodziła wiele ewolucji i spełniała różne funkcje. Obecnie czynności wykonywane w kuchni ogranicza się do przygotowania i spożywania posiłków. Z tych względów zmniejszyły się i rozmiary kuchni. W dużych miastach powstają jeszcze w blokach mieszkalnych bardzo małe kuchnie, przeznaczone tylko do przygotowania posiłków bez miejsca na ich pożywanie. Rozwiązania tego rodzaju nie wydają się ani słuszne, ani wygodne. Posiłki najlepiej jest spożywać na miejscu, bez zbędnego przenoszenia. Z drugiej strony-kuchnia zbyt duża to bezsensowne marnowanie przestrzeni mieszkalnej.

Układ przestrzenny kuchni

Najbardziej ekonomicznie i racjonalnie zaprojektowana kuchnia powinna mieć ok. 8 do 10 m2 powierzchni, zależnie od liczebności rodziny, sposobu prowadzenia gospodarstwa oraz upodobań użytkowników. Nad sposobem prawidłowego i racjonalnego rozwiązania wnętrza kuchni należy zastanowić się już w trakcie budowy domu, a nawet przed jej rozpoczęciem. Praca w kuchni, podobnie jak praca w zakładzie produkcyjnym, składa się z szeregu czynności, które układają się w logiczną kolejność. A więc najpierw kupno produktów spożywczych, następnie przygotowanie i gotowanie, a w końcu sprzątanie i zmywanie.

Ta kolejność powinna decydować o rozmieszczeniu sprzętów w kuchni. W pierwszej kolejności zatem ustawiamy szafkę do przechowywania produktów i lodówkę, następnie stół, na którym będziemy przygotowywali potrawy do gotowania, a potem trzon kuchenny i zlewozmywak. Wszystkie te sprzęty łączymy małymi blatami w taki sposób, aby tworzyły jeden nieprzerwany ciąg umieszczony na jednym poziomie. Miejsce pod oknem wykorzystujemy na urządzenie szafki. Powinna ona mieć wentylację bezpośrednio z zewnątrz i ażurowe półki dla zapewnienia wewnątrz wymiany powietrza.